Fleky s jablky. Stará receptura pro milovníky sladkého

Jde o velice starý pokrm. Velmi dobře ho doplní buď čerstvé ovoce, nebo kompoty, které jsou v poslední době opomíjené.

Ingredience
  • 500 g suchých flíčků, nejlépe domácích
  • 50 g másla
  • 6 středně velkých jablek
  • 2 lžíce cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí nebo jader vlašských ořechů
  • mletá skořice
  • Na vymazání a vysypání: máslo a strouhanka
  • Na posypání: moučkový cukr, mletá skořice

Těstoviny uvaříme ve slané vodě, pak je scedíme a promícháme s malým kouskem másla. Jablíčka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kousky. Na mírném ohni, podlité nepatrným množstvím vody, je rozdusíme na kaši. Vmícháme do nich rozinky, oloupané a na nudličky nakrájené mandle nebo ořechy, osladíme a ochutíme skořicí. Promícháme s uvařenými flíčky, vložíme do vymaštěného a strouhankou vysypané zapékací misky nebo pekáče a v předehřáté troubě krátce zapečeme. Před podáváním je posypeme skořicí, podle chuti pocukrujeme a pokapeme rozpuštěným máslem.

Domácí těstoviny

Ingredience
  • 300 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • trochu vody

Z uvedených surovin vypracujeme tuhé, ale pružné těsto, z kterého vytvoříme 3 bochánky, které necháme pod fólií odpočinout asi ½ hodiny. Pak z nich vyválíme tenké placky, které necháme na čisté utěrce zaschnout. Placky během sušení obracíme a dáváme pozor, abychom je nepřesušili, to by se při krájení lámaly. Poté placky rozkrojíme a nakrájíme na pruhy široké 4–5 cm. Ostrým nožem krájíme tenké či široké nudle nebo flíčky. Nakrájené necháme oschnout. Vaříme je v dostatečném množství osolené vody.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko