Dušonky

Velmi vhodný pokrm pro tyto podzimní dny. Zelí je křehké, mrkev šťavnatá, brambory jsou dobyté. Příjemná kombinace s uzeným masem a pikantní klobásou, to je skvělá skladba „dušonek“, pokrmu, který vychází z polské kuchyně.

Suroviny na šest až osm porcí:

10 větších syrových brambor

250 g slaniny nebo uzeného masa

1 nožička pikantní klobásy

2 středně velké mrkve

2 cibule

1/4 menší zelné hlávky

1/2 pórku

sůl

mletý pepř

sladká i pálivá mletá paprika

petrželka

Postup:

Nejdříve oloupeme syrové brambory, mrkev a cibuli. Vše opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky.

Z hlávky zelí odstraníme poškozené listy a nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka. Takto připravenou mrkev, zelí, pórek a cibuli dohromady promícháme.

Dno vyšší nádoby pokryjeme plátky slaniny. Na ni rozložíme nakrájené brambory, které osolíme, opeříme a posypeme sladkou i pálivou mletou paprikou. Kořeníme podle chuti, ale rozumně, protože budeme kořenit každou vrstvu!

Na plátky brambor dáme vrstvu zeleninové směsi, mírně osolíme a na zeleninu dáme na kolečka nakrájenou klobásu, na kousky nakrájenou slaninu nebo uzené maso. Takto střídavě prokládáme vrstvy brambor a zeleniny, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvou tvoří brambory. 

Nádobu přiklopíme poklicí a v dobře vyhřáté troubě pečeme 50 minut při 200 °C. Po této době pokrm lehce „nadýcháme“ vidličkou a bez pokličky necháme ještě 10 minut v troubě tzv. dojít.

Podáváme se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

Celková doba přípravy tohoto pokrm trvá přibližně 1,5 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň