Drmoul je moderní obcí. Hlavním lákadlem pro turisty je Panský vrch

11. leden 2022

Drmoul se rozkládá na Plánské plošině na samém okraji pohoří Českého lesa, nedaleko Mariánských Lázní. Obcí prochází už od roku 1762 hlavní trasa Plzeň – Cheb.

Název obce Drmoul je v České republice ojedinělý. Jeho vznik lze přisoudit k českému „trmal“, což je obyvatel samoty, který se musel trmáceti či toulati z místa odlehlého. V několika úředních listinách se název píše různě. Od roku 1945 se Drmoul píše stejně jako v roce 1603.

Čtěte také

První zpráva o obci je datována již do rozmezí let 1366 – 1368, neboť ves „Durrenmaul“ byla tehdy uvedena mezi lokalitami, příslušejícími k tzv. „Novým Čechám“ Karla IV. a zapsána do Zlaté buly. Územím a lénem patřila ves k Tachovskému hradu. Znamenalo to, že veškerý majetek přináležel k tachovským panstvím.

V současnosti zde žije na tisícovku obyvatel. Jaká je jeho novodobá historie? Co nabízí obyvatelům dnes a jaké turistické cíle najdete v okolí? Hostem byl starosta Josef Švajgl.

autoři: Tereza Švecová , nkr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.