Do Hroznětína se sjeli dobrovolníci z pěti zemí, věnují se obnově starého hřbitova

4. červenec 2024 13:00

V Hroznětíně začali pracovat dobrovolníci z různých koutů Evropy. Věnují se zejména obnově starého hřbitova a jejich činnost se někdy změní v historické bádání.

Práce na obnově historického hřbitova i návštěva karlovarského filmového festivalu. To jsou jen některé části programu, který postupně absolvuje v Karlovarském kraji skupina zahraničních dobrovolníků. Působí především na okraji Hroznětína.

Dobrovolníci začali s dalšími úprava historického hřbitova. V rámci tradičního letního setkání se mladí lidé seznamují s historií naší země a mnozí z nich se do Česka vrací opakovaně. Na zajištění potřebného zázemí se i letos podílí hroznětínská radnice.

Hřbitovem na kraji Hroznětína se rozléhá zvuk strunové sekačky. Skupina mladých lidí má v ruce zahradnické náčiní a všude kolem likviduje plevel a vysokou trávu.

„Je to pro nás strašně fajn, že se dostaneme k tomu udělat nějaké práce, které během roku nestíháme,“ komentuje místostarosta Zdeněk Janský práci dobrovolníků, kteří přijel do jeho obce z různých míst Evropy, aby poznali českou kulturu a historii.

Jedná se již o třetí ročník mezinárodních workcampů

Díky nim se podařilo na našem hřbitově zachránit hroby, které by podlehly zubu času. Je vidět všude kolem, že ty staré zanedbané německé hroby se nám daří zachraňovat a dostat je do slušného stavu,“ doplňuje Janský.

Se skupinou dobrovolníků tentokrát dorazila do Hroznětína Kamila Nováková z agentury INEX. Společně se zástupci obce pro mladé lidi zajišťuje program, ubytování a organizuje pro ně výlety do okolí.

„Každý rok je ta skupina dobrovolníků trochu jiná. Vždycky mají možnost si vybrat, na jaký projekt se chtějí přihlásit. Tři z dobrovolníků, které tu máme, už byli vloni na workcampu v Čechách a berou to jako příležitost poznat jiný kout České republiky. Takže proto se letos rozhodli pro trochu jiný projekt,“ říká Nováková.

Práce na hřbitově v teplém letním počasí pomalu pokračují. Na vedro a prach si tady nikdo v žádném případ nestěžuje. „Jsou to lidé, kteří přijeli ve svém volném čase. Letos tu máme šest účastníků z pěti různých zemí - Německa, Finska nebo Francie,“ vypočítává Kamila Nováková.

Studentka Marie přijela poznávat české pohraničí až ze Španělska. V Česku ale poprvé není. V rámci letošního workcampu si už stihla prohlédnout i festivalové Karlovy Vary.

Letošní pomoc skupiny zahraničních dobrovolníků potrvá na hroznětínském hřbitově do konce týdne.

autoři: Zdeněk Trnka , Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související