Dechberoucí výhled a zajímavosti z okolí Horního hradu nabízí naučná stezka

28. duben 2023

Přemýšlíte, kam se o víkendu vypravit na výlet? Chcete si užít kvetoucí přírodu a dechberoucí výhledy? Pak se vypravte na naučnou stezku k Hornímu hradu na Karlovarsku.

Horní hrad, známý také jako Hauenštejn, najdete mezi obcemi Krásný Les a Stráž nad Ohří na Karlovarsku. Kromě obnovených hradních místností můžete navštívit také přilehlé arboretum nebo naučnou stezku, která vás provede po původních a dlouhá léta zpustlých pěšinách v okolí hradu.

Návštěvníci Horního hradu se díky stezce seznámí i s okolím středověké památky a naskytne se jim na ni také pohled z údolí Hornohradského potoka. Přístupná je od roku 2012. Přibližně dvoukilometrový okruh začíná u zadní brány a je na něm celkem osm zastávek.

Na stezce se lidé díky panelům dočtou o zajímavostech v okolí horního hradu, o historii oblasti, pozoruhodné krajině s romantickým parkem. Na každém z panelů naučné stezky je i otázka. Odpovědi najdou zájemci přímo na zastávkách v příslušných textech doprovázených i fotografiemi a nákresy. Zvídaví turisté tak například zjistí, proč byl postaven pod hradem dvojitý most a jaké tresty čekaly ty, kteří si nevážili přírody.

Spustit audio