Citronové sušenky

V jednoduchosti je krása. Pro toto rčení je ideálním příkladem právě tento recept na citrónové sušenky. Jsou však velice návykové. Jakmile ochutnáte první, nemůžete přestat a ochutnáváte další a další.

Měly by být velmi trvanlivé, ale toho, jak dlouho vydrží, jsem se nedopátrala, protože zmizí velmi rychle, a tak je peču stále dokola, nikdy se jich nepřejíme. Surovin na přípravu není mnoho, patří mezi základní, které má doma asi každý.

Suroviny:

500 g hladké mouky

200 g másla

200g cukru

šťáva a nastrouhaná kůra z 2 citronů, chemicky neošetřených

Postup:

Všechny uvedené suroviny zpracujeme ve vláčné měkké těsto, které necháme alespoň půl hodiny odpočinout.

Potom těsto rozválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Přeneseme je na plech, který není třeba mastit.

Sušenky se pečením neroztékají, proto je můžeme na plech skládat s menšími mezerami. Můžeme také použít pečicí papír, ale není to úplně třeba. Pečeme, či spíše sušíme při 160–180 °C. Keksy musí zůstat světlé, aby nezhořkla citrónová kůra.

Velmi se mi osvědčila rychlejší verze „výroby“ sušenek. Buď dám těsto do ručního automatu na keksy, který má sice už hodně za sebou, ale z jeho útrob vycházejí keksy profesionálních tvarů nebo z těsta udělám kuličky a na plechu je rozmáčknu nějakým předmětem s hrubším povrchem. Ideálním pomocníkem je v tomto případě palička na maso.

Celková doba přípravy trvá přibližně 1,5 hodiny, bez doby potřebné k odpočinku těsta.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň