Císařský trhanec – kaiserschmorn. Oblíbená lahůdka Franze Josefa
Kromě tafelspitzu, byl trhanec oblíbeným jídlem císaře pána. Možná máte v mrazáku borůvky. Rozvařené s trochou cukru a zalité smetanou, to je koruna císařského trhance v našich podmínkách.
- Na těsto: 250 ml plnotučného mléka nebo smetany
- 100 g hladké nebo polohrubé mouky
- 2-3 vejce
- špetka soli, 1 lžíce cukru
- 50 g rozinek
- máslo na pečení
- Na polití: rozvařené ovoce, ovocná šťáva
Do hrnku nebo mísy nalijeme mléko nebo smetanu a rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky.
Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků, které jsme před šleháním lehce osolili.
Na pánvi rozehřejeme máslo a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety do světle hnědého zabarvení.
Upečené vidličkami ještě na pánvi roztrháme na kousky, pocukrujeme, přidáme kousek másla a lehce opečeme. Cukr krásně zkaramelizuje a dodá pokrmu výbornou chuť.
Opečený trhanec klademe na talíře a polijeme rozvařeným ovocem či šťávou, anebo můžeme podávat s kompotem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.