Chtěli jsme spojit regiony, které trápí podobné problémy

7. prosinec 2021

Miroslav Balatka je senátorem za volební obvod Sokolov. V listopadu letošního roku uplynuly tři roky od jeho zvolení do horní komory parlamentu. S čím šel do politiky a podařily se naplnit jeho vize? 

Nejdůležitější pro mě bylo založení Podvýboru pro regiony v transformaci. Stál jsem u jeho zrodu a dnes mám tu čest mu předsedat, říká jedenapadesátiletý politik.

„Celkově ale mohu říct, že to byly velmi zajímavé a leckdy i složité tři roky. Karlovarský kraj totiž nemá v parlamentu celkově příliš velké zastoupení. Pět poslanců a tři senátoři na obě komory parlamentu, který má dohromady 281 členů, skutečně není mnoho,“ říká Balatka

„Podle toho někdy vypadal zájem a vůle se našimi regionálními tématy zaobírat a prosazovat je. Obzvlášť, když jsme byli ve Sněmovně v opozici a jako STAN neměli dostatečnou sílu na prosazení změn,“ dodává sokolovský senátor.

Za specifická regionální témata považuje sokolovský rodák například transformaci kraje od fosilního průmyslu, dále problematiku sociálně vyloučených lokalit, exekucí, a další negativní jevy takzvaně strukturálně postižených regionů. Mezi ně patří i například slabá úroveň školství nebo malý poměr vysokoškolsky vzdělaných lidí a adekvátních pracovních příležitostí.

„Právě proto jsem přišel s nápadem na ustavení senátního Podvýboru pro regiony v transformaci, který se skládá ze senátorů z regionů s obdobnými problémy, z Ústeckého a Moravskoslezského, a byl zvolen jeho předsedou. Jsem moc rád, že podvýbor loni v listopadu vzniknul a za rok činnosti máme za sebou mnoho práce,“ tvrdí Miroslav Balatka.

„Snažíme se tlačit na ministerstva a ministry, jednat o nefunkční vládní politice přibližování regionů a podpoře v mnoha oblastech, navrhovat změny zákonů a podobně. Zkrátka tlačit tato naše témata výš a být slyšet. Naráželi jsme u dosluhující vlády na nezájem a pevně věřím, že nyní vhledem k tomu, jak dopadly parlamentní volby, by se mohla situace změnit,“ doplňuje politik.

S jakými plány a vizemi šel do Senátu? Co nejvíce trápí města, obce i obyvatele jeho volebního obvodu? A jaký je jeho osobní cíl, co byste ještě rád realizoval v dalších 3 letech svého mandátu, aby misi v Senátu považoval za úspěšnou?

Poslechněte si rozhovor se sokolovským senátorem Miroslavem Balatkou!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.