Chodov na Sokolovsku chce obchvat. Město trápí velký nárůst tranzitní dopravy

3. červenec 2023 12:35

Kolony aut i problémy s vyjížděním z vedlejších na hlavní silnici v poslední době trápí město Chodov, které se potýká s nárůstem převážně tranzitní dopravy. Pomoct by podle radnice mohl obchvat města.

Lidé, kteří bydlí v blízkosti silnic, si stěžují na hluk a prašnost. „Doprava je neúnosná. Jezdí tady spousta aut, velká auta. Když otevřeme okna, ani se pomalu neslyšíme, jaký je tady hluk z dopravy. Doprava je tady dlouhodobě silnější, ale v posledních letech je to horší a horší,“ říká paní Hana, jedna z obyvatelek Chodova.

„Chodov je tranzitním městem. Doprava kontinuálně začala v posledních deseti letech narůstat. Už to není možné déle ustát. Určitě je možné městu ulehčit. Územní plán města Chodova, Zásady územního rozvoje Karlovarského kraje počítají s obchvatem Chodova. Je to severní obchvat, který by za obcí Mírová odvedl tranzitní dopravu pryč z centra Chodova, aby všechna tato auta, která potřebují Chodovem jen projet, mohla jet mimo Chodov. Tady nelze čekat,“ uvedl starosta Patrik Pizinger z hnutí Místní.

Stavět se ale nezačne dřív než za tři roky. Investorem totiž bude Karlovarský kraj, který musí stavbu schválit. Město taky plánuje kroky, které by mohly rozhodnutí kraje urychlit. Chce například připravit studii ke sčítání dopravy ve městě.

Spustit audio