Před deseti lety postihlo Chebsko jedno z nejsilnějších zemětřesení

30. květen 2024 11:05

Před deseti lety, 31. května 2014, postihlo Chebsko jedno z nejsilnějších zemětřesení v historii země. Údaje Evropského a středomořského seismologického centra uváděly sílu 4,5 až 4,6 magnituda, což bylo srovnatelné s nejsilnějším zemětřesením na území Čech z prosince 1985 (magnitudo 4,6).

Zemětřesení vyvolalo poměrně silné pohyby půdy. Největší škody vznikly v obci Stříbrná severně od Kraslic, ale celkové nahlášené škody byly mnohem menší než v roce 1985. Zemětřesení lidé pociťovali až ve vzdálenosti větší než 150 kilometrů od epicentra, a to hlavně ve výškových budovách.

Co se týče zemětřesení, mohou se obyvatelé České republiky cítit v bezpečí. Tento jev se zde ve své smrtící a ničící podobě takřka nevyskytuje. Slabší zemětřesení jsou však v Česku zaznamenávána poměrně často.

Chebsko a Sokolovsko spolu s částí sousedního Německa se vyznačuje zemětřesnou aktivitou, která se od typických zemětřesení liší. Jedná se převážně o tzv. zemětřesné roje, kdy přístroje během několika dní až měsíců zaznamenávají tisíce slabších otřesů. Pouze výjimečně jsou otřesy tak silné, že je pocítí obyvatelé či dokonce způsobí materiální škody.

K monitorování těchto jevů provozuje v oblasti Geofyzikální ústav lokální síť seismických stanic. Geofyzikální ústav provozuje také základní seismickou síť tvořenou desítkou stanic po celém území ČR. Ve 20. století byly na Chebsku zaznamenány významnější zemětřesné roje ještě v roce 1908 a na přelomu let 1936 až 1937.

V poslední době zaznamenaly přístroje na Chebsku významnější zemětřesné roje prakticky každý rok.

autor: nkr
Spustit audio