Chebský galerista Zbyněk Illek slaví 70. narozeniny výstavou

8. duben 2024

Kurátor a ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek slaví sedmdesátiny. Jeho práci v galerii stejně jako jeho fotografie a profesní příběh připomíná retrospektivní výstava.

Mnozí vědí, že Zbyněk Illek vede galerii a spolupracuje s nejlepšími tuzemskými fotografy i s řadou zahraničních. Stál za dvacet let trvajícím festivalem Chebské dvorky, pořádal mnoho tvůrčích dílen v tuzemsku i v cizině. Fotí krajiny, je dokumentaristou i autorem aktů.

Málokdo ale ví, že k tomu, aby se stal galeristou, pomohla vlastně náhoda. Protože bez ní také mohl být jako absolvent Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni učitelem na některé z chebských škol. Za katedrou totiž začínal.

„Jako na pedagoga na mě začal být vyvíjen nátlak, abych vstoupil do komunistické strany. To se mně nechtělo. Na setkání fotoklubu jsem se dozvěděl, že se uvolnilo místo metodika pro fotografii, film a výstavnictví na Okresním kulturním středisku. To bylo v úterý. Přes týden jsem odpoledne vedl různé kroužky, jako výtvarný a fotokroužek. Když jsem pak v pátek, kdy bylo nové rozdělování dozorů v jídelně, zjistil, že mám kromě kroužků ještě dozor ve školní jídelně a půjdu domů později, byla to poslední kapka. Ještě ten pátek jsem se zašel zeptat, jestli je místo metodika ještě volné,“ vzpomínal Zdeněk Illek.

Hned v pondělí dal ve škole výpověď a za další dva měsíce nastoupil do nové práce. Díky tomu a podoře ředitele kulturního střediska Jaroslava Kohouta pak mohl uskutečnit nápad, jak zajistit důstojné prostory pro výstavy fotografií.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio