Cheb počítá s novými městskými čtvrtěmi

24. červen 2008

Město Cheb se chce do budoucna více investičně zapojit do přípravy pozemků pro bytovou výstavbu. Ta se má v nejbližších letech orientovat jednak na zástavbu proluk, jednak na přípravu rozvojových ploch, hlavně na severu města. O konkrétní informaci požádal Zdeněk Trnka chebského místostarostu Miroslava Plevného.

Miroslav Plevný se domnívá, že pokud se město zapojí do přípravy ploch například tím, že vybuduje inženýrské sítě a komunikace, zhodnotí tak pozemky a při prodeji část investic dostane zpět a také bude mít možnost ovlivnit, jak nové čtvrtě budou vypadat. Peníze na přípravu pozemků už jsou součástí rozpočtového výhledu.

Koncept rozvoje bydlení počítá se třemi hlavními lokalitami, kde by se mělo stavět. Rodinné domy by měly vznikat v lokalitě okolo Zlaté louky a v Hájích. Nejdůležitější rozvojovou plochou je ale prostor bývalých kasáren na Zlatém vrchu a Špitálském vrchu.

Dům

Nemělo by jít ale o neřízenou výstavbu, o satelit Chebu, ale zcela novou čtvrť s domy a veřejnými prostranstvími, infrastrukturou a třeba i zařízením nadměstského významu, jako je například bazén.

Zatímco náklady na vybudování inženýrských sítí pro stavbu rodinných domů u Zlaté louky nebo v Hájích budou v řádech milionů až desítek milionů, investice do Zlatého a Špitálského vrchu by měly být asi stomilionové.

Rodinné domy

Areál bývalých kasáren na Zlatém vrchu sice patří městu, ale zatím je na něm břemeno nekomerčního využití. To by z ně ale mělo být již brzy sejmuto. Využití areálu zároveň otevře cestu na Špitálský vrch, kde zatím zcela chybějí komunikace i inženýrské sítě. Město Cheb, které se v minulých staletích rozrůstalo hlavně od Ohře na jih, by se tak mohlo začít rozpínat i na sever. Nové pozemky navíc mají ideální polohu, jsou na jižním svahu a nedaleko od centra.

autor: zdt
Spustit audio