Cheb má svou zlatou minci. V novém cyklu ji vydala Česká národní banka

26. květen 2021 12:25

Cheb má svoji zlatou pamětní minci. Od České národní banky (ČNB) si ji převzalo vedení radnice, které pro slavnostní účely zakoupilo celkem 10 kusů. Pro zájemce jich ale banka vydá v průběhu pěti let několik tisíc.

Česká národní banka zahájila pětiletý cyklus, během kterého vydá deset zlatých pamětních mincí. Ty budou představovat historická centra deseti měst s dochovanými budovami a městskou infrastrukturou. Jako první tento cyklus otevřela zlatá mince Město Cheb o ryzosti 999,9.

Na lícní straně mince je ztvárněn motiv chebského dřevěného krovu doplněný heraldickými zvířaty z velkého státního znaku. Na rubové straně jsou pak technikou koláže zobrazeny nejvýznamnější architektonické památky Chebu. Autorem návrhu mince je medailér Jiří Hanuš.

První minci si převzalo vedení radnice přímo do guvernéra banky. Pro slavnostní akce jich radnice zakoupila deset. Pro zájemce jich bude k dispozici v průběhu pěti let několik tisíc. Cena za jednu minci je 23 tisíc korun a lidé si ji můžou zakoupit u vybraných smluvních partnerů České národní banky.

Dalším počinem nového cyklu ČNB věnovaného městským památkovým rezervacím bude zlatá mince Jihlavy, která bude emitována 5. října 2021. Postupně budou vydány také zlaté mince s motivy měst Mikulov, Litoměřice, Kroměříž, Hradec Králové, Olomouc, Moravská Třebová, Štramberk a Tábor.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Česká národní banka
Spustit audio