Aš chce rekonstrukcí starých objektů vybudovat nové byty

23. leden 2020 16:30

Aš plánuje v příštích letech rekonstrukce starých objektů, ve kterých by měly vzniknout nové byty. Letos chce město zahájit rekonstrukci objektu v Nedbalově ulici za 40 milionů korun, v němž bude 27 městských bytů.

Radnice tím řeší problém s nedostatkem bytů ve městě. Byty chce město nabídnout jak současným občanům, tak i novým, které chce tímto do Aše přilákat.

Objekt v Nedbalově ulici město před časem odkoupilo od Karlovarského kraje a původně v něm chtělo vybudovat komunitní centrum pro seniory. Z toho ale sešlo. Město se pokoušelo nový projekt přizpůsobit tak, aby byla možnost čerpat na výstavbu dotaci. To se ale nepodařilo, zejména kvůli požadavku vybudovat byty jako bezbariérové, což by stavbu výrazně prodražilo, uvedl mluvčí radnice Milan Vrbata.

Stavba je podle něj naplánována na dva roky a město si na tuto investici v letošním roce vyčlenilo 20 milionů korun. Byty by měly být o velikosti 1+kk až 3+kk a budou se následně pronajímat.

Další byty by měly vzniknout přestavbou bývalé textilní průmyslové školy

„Ta budova je obrovská, máme v ní vytvořeny čtyři samostatné projekty. Dva projekty budou na byty, jeden projekt na ubytovnu a jeden projekt na ambulanci lékařů a také byty pro lékaře. Letos chceme začít s tou první částí, což je 12 bytů," řekl starosta Dalibor Blažek.

Město má na 12 bytů přislíbenou dotaci, která má pokrýt podle starosty až 70 procent nákladů. Celkem by měla investice přijít na 54 milionů korun.

Další opravovanou budovou bude bývalá umělecká škola v Šaldově ulici, kde má vzniknout osm bytů různé velikosti. Město chce vybudovat i tři sociální byty v Jiráskově ulici. K bytové výstavbě ve městě se připojí i soukromý investor, který chystá novou zástavbu na Masarykově náměstí.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio