Celerové dukátky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Celer je pěstován jako kořenová zelenina pro své bulvy a listy. Listy, zvláště jejich řapíky, se vybělují, aby měly křehčí chuť. Obzvlášť v posledních letech řapíkatý celer získává na oblibě. Celer obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, vitamíny B1, B2, PP, a poměrně dost vitaminu C. Celer je též uznávaný pro obsah sodíku, vápníku, draslíku, hořčíku a fosforu.

Celer, především jeho listy působí protizánětlivě a močopudně, působí příznivě na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy. Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, a působí i jako zdraví neškodné afrodiziakum.

Suroviny na 4 porce:

300 g celeru
100 g nastrouhaného uzeného sýru
2-3 vejce
150 g uzeniny nebo zbytků vařeného či pečeného masa
strouhanka na zahuštění a obalení
petrželka, pažitka nebo jiné bylinky
mletý pepř
sůl
sádlo nebo olej na smažení

Postup:

Nejprve velmi krátce, cca 3 minuty, povaříme v mírně osolené vodě na 0,5 cm plátky nakrájený oloupaný celer. Necháme ho okapat a vychladnout a pak ho nahrubo nastrouháme.

Do misky rozklepneme vejce, přidáme nastrouhaný sýr a vidličkou dobře našleháme.

Přidáme najemno nastrouhaný celer, nakrájenou uzeninu nebo maso, nadrobno nakrájené bylinky, trochu osolíme, opepříme a přidáme tolik strouhanky, aby se z hmoty daly dobře tvořit placičky, které po obou stranách do zlatova osmažíme na sádle nebo oleji.

Dukátky podáváme s vařenými nebo šťouchanými bramborami, bramborovou kaší nebo s pečivem. K takto upravenému celeru velmi dobře chutná nakládaná červená řepa nebo saláty z ní.

Celková doba přípravy je 50 minut.