Bývalý hotel Trocnov v Karlových Varech ubytoval přes čtyřicítku uprchlíků z Ukrajiny

18. březen 2022 10:00

Bývalý hotel Trocnov poskytlo město Karlovy Vary pro ubytování uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny. V současné době v něm našlo útočiště 45 lidí, v naprosté většině matky s dětmi.

V bývalém lázeňském sanatoriu, které bylo rok mimo provoz, mají bydlení i stravu. Řada z nich se už snaží najít práci a zajistit pro děti místo ve školách.

Městu se podařilo nevyužívaný, ale vybavený objekt připravit během 24 hodin. První uprchlíci do něj začali přijíždět ve čtvrtek ráno. Nyní je už bývalý hotel plný.

Čtěte také

„Museli jsme sehnat povlečení a základní vybavení a základní zásobu potravin. Materiální vybavení, lůžkoviny, mýdlo a základní hygienu a třeba i pračku, nám poskytla nezisková organizace Nádech, jeden ze zprostředkovatelů humanitární pomoci. Základní a trvanlivé potraviny nám pro snídaně poskytuje potravinová banka. Obědy a večeře v tuto chvíli poskytuje Městské zařízení sociálních služeb, které jinak provozuje také vlastní jídelnu Zlatá kotva," popsal mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Převážnou většinu osazenstva tvoří maminky s dětmi

Uprchlíkům v Trocnově pomáhá město i s nutnými administrativními záležitostmi. Jsou pro ně připravené informace v ukrajinštině o školách, jak se dostat na úřad práce, jak funguje městská doprava v Karlových Varech a podobně.

V bývalém lázeňském sanatoriu Trocnov v Karlových Varech mají ukrajinští uprchlíci bydlení i stravu

„Třeba u škol jsme v minulém týdnu viděli značný nárůst, v pondělí 7. března bylo nově zapsaných ukrajinských dětí v našich školách 28, v pátek jsme měli nově zapsaných už 145 žáků. Jde samozřejmě nejen o děti z Trocnova, ale z celého města. Zatím úplně není jednoduché dostat ukrajinské dítě do mateřské školy, protože podle zákona tam smí jen děti očkované, ale i to se snažíme maminkám pomoci řešit, pokud chtějí," doplnil mluvčí Kopál.

„Mnohé maminky si už aktivně vyřizují registraci na Úřadu práce, předpokládáme, že časem by mohly mít vlastní prostředky a přesunout se z nouzového ubytování do nějakého standardnějšího, ale to je samozřejmě otázka volných bytů a kapacit," uzavřel mluvčí karlovarského magistrátu.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související