Bývalé sanatorium Trocnov v Karlových Varech půjde zřejmě do dražby. Opozice s tím ale nesouhlasí

Bývalé sanatorium Trocnov v Karlových Varech bude pravděpodobně ke koupi formou dražby. Dlouhodobý nájemce památkově chráněný objekt přestal provozovat vloni na jaře.

Víc než 50 lůžek, stravovací zařízení a dvě patra balneo provozu - taková je kapacita bývalého sanatoria Trocnov v Karlových Varech. Památkově chráněný objekt, který přestal jako lázeňský dům sloužit na jaře loňského roku kvůli dopadům pandemie covidu-19, chce město prodat v dražbě.

Podle radnice je totiž objekt ve špatném stavu jak zvenku, tak zevnitř. Trocnov, postavený v roce 1898, má v současné době technické nedostatky. Zatéká do vysunutých balkonů, voda prosakuje i do suterénu, kde byl balneoprovoz.

Podle náměstka primátorky Josefa Kopfsteina (Karlovaráci) jde o opravitelné závady, ale budou vyžadovat nemalé investice, zejména kvůli tomu, že jde o památkově chráněnou budovu. Navíc například balneoprovoz je už značně zastaralý a odpovídá časům zhruba před 20 lety.

„Plány s touto budovou jsou takové, že ji nechceme nechat zchátrat, a pokud je ve stavu prodejném, tak ji nabízíme v licitaci. Takže se může přihlásit více zájemců. My jsme si dali nějakou kvótu, pod kterou nepůjdeme,“ řekl Kopfstein. Pokud by nabídky nebyly pro město dostatečné, soutěž na prodej může zrušit.

Podle opozice je prodej nevýhodný

Opozice ale s prodejem nesouhlasí. Podle Barbory Hradečné (Piráti) není stav budovy tak špatný, že by nedostatky nebylo možné opravit za rozumnou cenu. „Prodej považujeme za krajní variantu, pokud selžou jiné varianty, jako třeba dlouhodobý pronájem nebo outsourcing provozu. Chybí nám diskuze s odborníky, kteří by mohli přispět nějakým svým nápadem nebo názorem," řekla novinářům Hradečná.

Podle ní je prodej v současné době, kdy lázeňské město trpí absencí zahraničních lázeňských hostů a lázeňské provozy fungují jen částečně, nevýhodný. Navíc v situaci, kdy město má schodkový rozpočet a na investice si muselo vzít dlouhodobý úvěr, se peníze z prodeje jen rozpustí ve výdajích města, míní Hradečná.

Sanatorium Trocnov mělo převážně svoji ruskou klientelu, která byla stálá. S nástupem koronavirové pandemie hosté z rusky mluvících zemí do Karlových Varů přestali jezdit a jejich návrat je zatím v nedohlednu i vzhledem ke komplikované vízové politice. Bývalý nájemce tak ukončil pronájem po více než 25 letech.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio