Sanatorium Trocnov v Karlových Varech je připravené pro uprchlíky

12. březen 2022 23:00

Lázeňské sanatorium Trocnov v Karlových Varech je připravené pro případné ubytování uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny. Město ho sice chtělo prodat v licitaci, ale protože i v opakované soutěži přišla jediná nabídka, rozhodlo se jej nabídnout pro potřeby Ukrajinců, kteří utíkají před ruskou agresí.

Příprava objektu, který je už delší dobu nevyužívaný, trvala jen jeden den. Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové se město snažilo získat z prodeje co nejvíce peněz, protože ale s jedním zájemcem není licitace možná, prodej město odloží.

Čtěte také

„Nicméně Trocnov je nyní připraven pro to, abychom jej poskytli uprchlíkům z Ukrajiny. Uvidíme, jak dlouho bude potřeba Trocnov v tomto režimu nabízet. Pokud by ta potřeba skončila, budeme jednat s okolními hotely, jestli by si Trocnov někdo nechtěl pronajmout jako svoji dependanci, " řekla Pfeffer Ferklová.

Trocnov v lázeňské části města může nabídnout ubytování až pro 45 lidí. Protože hotel zůstal zařízený, pro zprovoznění bylo třeba zajistit jen povlečení a ručníky, které poskytla městu nezisková organizace Nádech, základní hygienické prostředky a zprovoznění kartového systému dveří od pokojů. To vše se povedlo za 24 hodin.

Karlovy Vary mají jen velmi malý městský bytový fond, protože drtivou většinu bytů město v privatizaci rozprodalo. Město tak nemá velké možnosti nabídnout ubytování pro válečné uprchlíky. Sanatorium Trocnov je tam jednou z mála možností, jak zajistit lidem z Ukrajiny ubytování.

Město je ale domluvené i s hotelem Thermal, který vyčlenil pro krátkodobé ubytování uprchlíků dvě patra. Využívá se hlavně v případech, kdy autobusy s utečenci přijedou v noci a potřebují si s dětmi odpočinout.

 

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související