Bůčková semlbába

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích

Suroviny pro 4 osoby:


1 toustový chléb
6 vajec
6 dcl mléka
sůl, pepř
3 cibule
60 dkg uzeného bůčku (anglická slanina)
6 stroužků česneku
2 dcl piva
1 lžička majoránky, 1 lžíce petržele
2 lžíce sádla
200 g sýra gouda, ementál ( eidam)

Postup:


Na pánvi rozpustíme sádlo, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájené uzené maso a orestujeme. Přidáme na plátky rozkrájený česnek, podlijeme pivem a dusíme. Poté odstavíme a dochutíme majoránkou a petrželí.
V misce rozmícháme mléko s vejci, osolíme, opepříme. V této směsi namáčíme jednotlivé plátky chleba. Do formy vymazané sádlem, vrstvíme namočené plátky chleba , na ně rozetřeme masovou směs, zasypeme strouhaným sýrem a opakujeme. Poslední vrstvou je namočený chléb. Smícháme zbylý výpek, mléko a nalijeme do pekáčku.
Vložíme do trouby vyhřáté na 160°-170° C a pečeme po dobu 45 minut.

Přílohy: salát z kysaného zelí, zeleninový salát, červená řepa


autor: šéfkuchař