Bramborové škubánky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Je po Vánocích, masa, sladkostí a různých laskomin bylo habaděj. Naše tělo si potřebuje odpočinout a ostatně naše kapsa už také. Proto si dneska připravíme něco lehkého, lahodného a levného.

Suroviny na šest porcí:

1 kg brambor
100 g polohrubé mouky
100 g hrubé mouky
70 g sádla nebo másla
sůl
Na posypání:
100 g mletého máku
100 g moučkového cukru

Postup:

Oloupané, omyté, na větší kousky nakrájené brambory dáme vařit do mírně osolené vody. Jakmile jsou brambory měkké, odlijeme stranou asi polovinu vody, brambory zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme několik otvorů až po dno.


Obměna:
Místo máku a cukru můžeme použít na posypání strouhaný tvrdý tvaroh. Výborné jsou také polité klevelou ze švestek.

Když babička připravovala škubánky, vždy říkala: „Sedm šťouchů do kucmouchu.“ Přiklopíme poklicí a necháme 7–10 minut propařit. Potom brambory rozšťoucháme a důkladně propracujeme s moukou.

Je-li těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vody z brambor. Lžící, kterou máčíme v rozehřátém sádle nebo másle, vykrajujeme škubánky, klademe je na talíře a sypeme mletým mákem a cukrem, poléváme rozpáleným sádlem nebo máslem.

Celková doba přípravy je přibližně 60 minut.

Když zbylo od oběda těsto na škubánky, hospodyně z něj večer udělala placičky a dozlatova je osmažila na sádle. K tomu kyselá okurka či kysané zelí a pochoutka byla na světě. Někdy stačilo „opečánky“ zapíjet vychlazeným podmáslím nebo kyselým mlékem.
V některých krajích se škubánkům říkalo a leckde ještě říká kucmoch.