Bramboráčky se zelnou míchanicí

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova u Karlových Varů

Suroviny:

1kg brambor
sůl, pepř, špetka majoránky
2 - 4 stroužky česneku
1 vejce
3 lžíce polohrubé mouky
olej na smažení

náplň:
300g vepřového masa
1 cibule
1/2červené papriky
1 lžíce oleje
50g slaniny
300g zelí
sůl, pepř, kmín
cukr a ocet

Postup:

Brambory oloupeme, polovinu nastrouháme na jemném struhadle a druhou na hrubém struhadle. Osolíme a slijeme přebytečnou vodu, přidáme majoránku, prolisovaný česnek, vejce, mouku, sůl, pepř. Rozmícháme a tvoříme bramboráčky, které smažíme na oleji.
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriku nakrájíme na kousky. V pánvi na oleji rozškvaříme slaninu na ní opečeme maso, přidáme cibuli a papriku, lehce orestujeme, přidáme zelí, osolíme, opepříme, okmínujeme a chvilku podusíme. Podle chuti osladíme a okyselíme. Tuto směs rozdělíme na bramboráčky.
Servírujeme na nahřátém talíři a zdobíme zeleninou.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.