Bramboráčky s houbami

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova

Suroviny:

800g brambor
sůl, pepř
200 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
1 vejce
4-5 stroužků česneku
1 lžička sušené majoránky
1/2lžičky drceného kmínu
sádlo na smažení

Na houbovou směs:
500g čerstvých hub ( nejlépe hříbků)
50g másla
1 jarní cibulka
2 vejce


Postup:

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno, necháme chvíli odstát. Vymačkáme přebytečnou vodu, brambory zalijeme horkým mlékem, přidáme mouku, vejce, utřený česnek, majoránku, kmín, pepř a podle potřeby osolíme. Dobře promícháme (nejlépe rukou).
Bramboráčky smažíme v lívanečníku po obou stranách dozlatova. Hotové bramboráčky necháme okapat na papírovém ubrousku.
Houby očistíme, nakrájíme na kousky. V kastrolu rozehřejeme máslo a na něm houby podusíme do měkka. Podléváme vodou aby se houby nepřipálily. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, vejce, sůl. Mícháme dokud se vejce nesrazí.

Na talíř dáme list ledového salátu, na to položíme bramboráčky, poklademe houbovou směsí a dozdobíme petrželkou.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.