Bábovka z pomazánkového másla
podle paní Marie ze Starého Lázu
Suroviny:
250 g pomazánkového másla
4 vejce
1 hrnek krystalového cukru
1 hrnek polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
kakao
Postup:
Ušleháme pomazánkové máslo s cukrem a vejci, přidáme mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu těsta do formy, do druhé poloviny těsta přidáme kakao, promícháme a vlijeme do formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30-45 minut.
Po vychladnutí bábovku vyklopíme, pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.