Anketa Alej roku startuje letos po osmé

28. květen 2018 12:35

Veřejnost už může nominovat kandidáty do osmého ročníku soutěže o nejoblíbenější alej roku pořádané spolkem Arnika, a to až do konce října letošního roku. Zájemci mohou nominovat stromořadí na webu www.alejroku.cz zasláním fotografie a krátkého příběhu nebo popisu. O vítězné aleji pak bude hlasovat veřejnost.

Stejně jako v minulých letech může o vítězství aleje rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Novými patronkami ankety se letos staly malířka Iva Hüttnerová a pěvecké trio Sestry Havelkovy.

„Ať už alej roku 2018 roste kdekoli a ať už zvítězí díky své kráse nebo díky silnému příběhu, těšíme se, až se s ní seznámíme. Snad jí titul pomůže, aby naši krajinu zdobila ještě dlouho,“ uvedla Marcela Klemensová z Arniky.

Loni lidé nominovali 62 alejí z celé České republiky. V minulém ročníku ankety triumfovalo teprve tříleté stromořadí ovocných stromů Stará Husí cesta v Dřevčicích, které vysázeli místní trampi Roverští patrioti. V ročníku, ve kterém hlasovaly necelé čtyři tisíce lidí, získala 408 hlasů. Alejí roku v Karlovarském kraji se stala Zapomenutá cesta u Teplé s 81 hlasem.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio