Aneta a Leontýna. Dvě mladé a nadějné koňařky, které slaví úspěchy doma i v Evropě

4. duben 2024

Karlovarská Oblast České jezdecké federace vychovává mladé talenty. Dvě jezdkyně 13letá Aneta Valeriánová a téměř 11letá Leontýna Dobrá jsou už teď velkými nadějemi tohoto sportu.

Mladá drezurní jezdkyně Aneta Valeriánová již letos reprezentovala na mezinárodních drezurních závodech CDI Wroclaw, kde získala tři druhá místa. V loňském roce se stala mistryní ČR v drezuře pony Masters a vybojovala další dvě bronzové medaile i na domácím šampionátu v drezuře na velkých koních.

Mladé jezdkyně Aneta Valeriánová (vlevo) a Leontýna Dobrá

V Českém drezurním poháru jasně zvítězila v dětské kategorii na velkých koních a jako druhá se umístila v ponících ve velké rundě. Byla jednou z nejmladších účastnic na mistrovství Evropy v drezuře dětí na velkých koních. Pochází z Jezdecké stáje Gabrielka (Stráň) a je jí 13 let.

Mladá odvážná skoková jezdkyně Leontýna Dobrá má za sebou mnoho vítězství na závodech v ČR. Stala se mistryní ČR ve stylové skokové soutěži pro děti v kategorii 8 - 10 let. Má před sebou slibnou karieru v letošním roce i na velkých koních. Je členkou Pegasu Děpoltovice a letos oslaví 11. narozeniny.

Nejbližší závody, které obě mladé dívky čekají, je dubnová kvalifikace na Český pohár v drezuře pony, které proběhne v Pegasu Děpoltovice. Samozřejmým cílem bude mistrovství ČR jak na pony, tak velkých koních.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.