Alsaská pizza
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 5 lžic vody
- 100 g másla
- sůl
Suroviny na náplň:
- 500 g cibule
- 3 lžíce másla
- 250 ml sladké smetany (šlehačky)
- 2 vejce
- špetka muškátového oříšku
- mletý pepř
- 120 g strouhaného sýra typu ementál
- 150 g slaniny
- sůl
Postup:
Z mouky, soli, vody a másla vypracujeme těsto; dobře prohnětené necháme v chladničce odpočinout. Mezi tím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenké lístky. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli. Pekáč nebo zapékací mísu vymastíme a vysypeme hrubou moukou.
Těsto vyválíme a přeneseme na pekáč a několikrát ho propícháme vidličkou. Podušenou cibuli rozložíme na těsto, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce, koření a sůl. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe plátky slaniny.
Pečeme cca 45 minut při 200° C.
Teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.
Celková doba přípravy je 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka