100 % je málo? Módní je 1 000 procent

7. únor 2022

Dotazy posluchačů jsou vítanými náměty Jazykových koutků a i tentokrát se jednomu věnujeme. Řeč je o populárním obratu „udělat něco na 1 000 %".

Obrat udělat něco na 1 000 % bychom mohli označit jako tzv. módní. Setkáváme se s ním spíš v běžné, neformální, uvolněné komunikaci. Může v něm být ale použito i jiné sloveso než udělat. Třeba: musíme makat na 1 000 procent a ten zápas s Amerikou zvládnout nebo letadla nebudou znovu létat, dokud nebude na 1 000 procent jisté, že jsou bezpečná nebo jsem s výrobkem spokojený na 1 000 procent.

Náš posluchač píše: „Jestliže se na 1 000 % plní norma, je to v pořádku, protože se plní desetkrát víc. Ale jestliže někdo udělá zabezpečení objektu na 1 000 % nebo je někdo mrtev na 1 000 %?

Některé věci se reálně dají podchytit procentním vyjádřením, jiné nikoliv. S plněním normy je to přesně tak, jak říká náš posluchač: lze ji překročit, dostat se nad vymezený celek. Podobně je to třeba s nabitím baterie telefonu – ta má nějakou jasně danou kapacitu, a pokud je nabita do plné kapacity, je nabita stoprocentně apod.

Zabezpečení objektu na 1 000 %

Firma, která zabezpečení provádí, může mít třeba nějaké standardy. Všude montuje čidla a detektory, a pokud ty standardy naplní, může říct, že objekt je z jejího pohledu zabezpečen na 100 %, ale nemusí to znamenat jistotu, že se do něj nedostanou zloději, tedy že je 100% zaručeno, že je objekt v bezpečí. Přirozený jazyk nemusí vždy přesně odrážet realitu, takže když řeknu, že objekt je zabezpečen na 1 000 %, můžu tím prostě vyjádřit přesvědčení, že jsem ho zabezpečil natolik kvalitně, že se tam nikdo nedostane. Vyjadřuju tím vlastně tu míru mého přesvědčení. Je přitom jasné, že logicky, reálně, se jistota na procenta počítat nedá, ale řekněme, že v tu chvíli jde o přenesené vyjádření, o jakési přirovnání k procentnímu vyjádření a jde o sílu mého přesvědčení.

Stejně jako když řekneme, že je někdo na 1 000 % mrtev, nemyslíme tím, že by se stav úmrtí dal nějak reálně vyjádřit procenty. Je to vlastně výrok se stejným významem, jako kdybychom řekli, že jsme si tím, že někdo nežije, naprosto jistí, že je to nade vší pochybnost, na beton, může se na to vzít jed, dát za to ruku do ohně.

autoři: Martin Prošek , Stanislav Jurík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.