Zřícenina hradu Andělská Hora nedaleko Karlových Varů je magické místo. Sálá z něj pozitivní energie

6. leden 2023

Nedaleko Karlových Varů leží obec Andělská Hora. Jednou ze zajímavostí této malé obce je zřícenina stejnojmenného gotického hradu, odkud je nádherný výhled do okolí. Z míst, kde stojí, prý sálá pozitivní energie, a tak se tam stále více návštěvníků chodí dobíjet.

Podle pověsti pochází název tohoto oblíbeného výletního místa z legendy o princezně Alvíně, která byla hodná jako anděl. A tak její sídlo začali lidé nazývat Andělskou Horou. Ve skutečnosti patřili k majitelům hradu hrabě Boreš z Oseka, Jakoubek z Vřesovic, Zbyněk Zajíc z Házmburka nebo páni z Plavna.

První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1402. Podle dochovaných záznamů se jednalo o hradní komplex několika paláců. K jeho postupné zkáze docházelo již od 17. století. V roce 1635 jej poškodilo švédské vojsko. Poté už nebyl hrad nikdy zcela obnoven. Devastaci pak dokonal požár v roce 1718.

Andělská Hora

S rozmachem lázeňství v Karlových Varech se Andělská Hora stala oblíbeným výletním místem. A díky nedávným investicím slouží návštěvníkům dodnes. Opravy zahrnovaly především statické zajištění a konzervaci konstrukce hradu. Nyní se pracuje na zpřístupnění dalších částí zříceniny. Vyhlídka ze skalního ostrohu poskytuje za jasného počasí nádherný výhled do okolní krajiny Krušných hor, Doupovských hor a Slavkovského lesa.

Mezi zbytky hradních stěn prý senzitivní lidé vnímají příval pozitivní energie. Někteří se sem proto chodí pravidelně nabíjet. Pozitivní vliv místní „zázračné síly“ slibuje za příspěvek na opravy hradu i cedulka na začátku stezky vedoucí ke zřícenině.

Zřícenina Andělská Hora je přístupná celoročně. Nezpevněná stezka stoupá strmě vzhůru, proto je potřeba před výstupem zvážit nejen vlastní fyzickou kondici, ale také momentální povětrnostní podmínky.

Spustit audio