Zpěvačka Frida, jedna čtvrtina ABBY oslavila půlkulatiny

16. listopad 2020

V neděli oslavila své 75. narozeniny zpěvačka Anni-Frid Lyngstad, lépe známá jednoduše jako Frida. Ačkoli vydala několik sólových alb, není u nás příliš známá. Jedná se totiž o tmavovlásku ženského dua skupiny ABBA. V dospělosti hudební hvězda, která ale neměla snadné dětství.

Anni-Frid Synni Lyngstad, lépe známá jednoduše jako Frida, členka švédské hudební legendy ABBA, není Švédka. Narodila se německému otci a norské matce. Narodila se šest měsíců po skončení války a byl to výsledek nacistického plánu obohatit árijský genofond.

Příběh Anni-Frid Lyngstad je však typický pro utrpení tisíců dalších. Po jejím narození v listopadu 1945 byla její matka a babička označeny za zrádce a vyloučeny ve své vesnici v severním Norsku. Byly nuceny emigrovat do Švédska, kde Anni-Fridina matka zemřela na selhání ledvin, než byly její dceři dva roky. Fridin otec opustil Norsko před narozením Fridy a předpokládalo se, že zmizel, když byla jeho loď potopena na zpáteční cestě do Německa. O tom, že její otec žije, se Frida dozvěděla, když byla skupina ABBA na vrcholu. Alfred Haase, Fridin otec, vůbec nevěděl, že Fridina matka s ním čeká dítě. Pro Fridu to byla krutá rána, trpěla depresemi a na několik let se stáhla do ústraní. Přesto začala opět natáčet a zapojila se do showbyznysu.

Ve Švédsku dosáhla úžasných věcí, což by se jí nikdy nepodařilo, kdyby zůstala v Norsku, kde by byla označena za zrůdu, protože jejím otcem je Němec řekl mluvčí organizace zastupující tyto děti. Anni-Frid Synni Lyngstad, lépe známá jednoduše jako Frida, členka švédské hudební legendy ABBA, dnes vede nenápadný život a věnuje se charitativní činnosti.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.