Už je to 40 let, co zemřel Milan Chladil

28. červen 2024

Milan Chladil byl zapáleným sportovcem. Vynikal v mnoha sportech, v tenisu, házené, volejbalu, nohejbalu i fotbalu a byl velkým fanouškem Slávie. Jeho srdce však sláblo a přesně před 40 lety se navždy zastavilo.

V polovině 50. let se český zpěvák Milan Chladil stal zpěvákem legendárního orchestru Karla Vlacha. V roce 1985 vyšel v hudebním časopisu Melodie obsáhlý rozhovor s tímto zasloužilým umělcem. V něm na otázku, se kterým z interpretů nejraději účinkoval a spolupracoval, odpověděl, že právě s Milanem Chladilem.

Život Milana Chladila předčasně vyhasl během cesty z Kašperských hor, kde večer předtím koncertoval. Srdce mu selhalo ve chvíli, kdy seděl za volantem. Auto sice ještě dokázal zastavit, ale vzápětí přišel konec a přivolaní lékaři mu už nemohli pomoci. Srdeční slabostí zpěvák trpěl zřejmě v důsledku těžké revmatické horečky, kterou prodělal v dětství. Vůbec o tom ale nevěděl a nikdy se nijak neléčil.

Jeho pěvecká partnerka Yvetta Simonová vzpomínala, že smrt jejího kolegy nebyla bleskem z čistého nebe. "Po pitvě doktor řekl, že Milan měl zdevastované srdíčko a byl zázrak, že vůbec žil tak dlouho," uvedla zpěvačka.bMilan Chladil byl podle ní navíc neúnavný dříč a byl zvyklý pracovat ve dne v noci. Možná i nedostatek odpočinku vedl k tomu, že jeho srdce předčasně vypovědělo službu.

Zemřel 28. června roku 1984 nedaleko Příbrami ve svých 53 letech. Jeho pohřbu se ve strašnickém krematoriu zúčastnily davy lidí. Na poslední cestě ho vyprovázela Hašlerova píseň Ta naše písnička česká, kterou několik let předtím nahrál na gramodesku s orchestrem Václava Hybše a jenž ho tehdy dojala k slzám.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.