Značku Regionální potravina získá dalších devět výrobků

27. červen 2014

Dalších devět pochoutek z Karlovarského kraje, které mají výjimečnou kvalitu a chuť, se bude moci pyšnit značkou Regionální potravina 2014. V letošním ročníku soutěže o ni usilovalo 84 produktů od 20 výrobců.

Soutěžilo se v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení měly tepelně opracované masné výrobky.

Potraviny hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární a potravinářské komory.

„Kvalita produktů našich regionálních zemědělců a potravinářů stále stoupá, hodnotitelská komise proto neměla vůbec jednoduchou práci. Věřím, že se nám nakonec skutečně podařilo vybrat to nejlepší z naší místní nabídky,“ uvedl krajský radní Václav Jakubík.

K udělení značky Regionální potravina Karlovarského kraje 2014 navrhla komise devět výrobků z následujících kategorií:

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Hroznětínská krůtí šunka, Ladislav Zdeněk

Masné výrobky trvanlivé
Chebský kabanos, Roman Jelen

Sýry včetně tvarohu
Ovčí sýr Arnika, Horský statek Abertamy s.r.o.

Mléčné výrobky ostatní
Sladký tvarohový krém s čokoládou, Belina s.r.o.

Pekařské výrobky včetně těstovin
Chléb Boží Dar, Karlovarská pekárna TREND s.r.o

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Bečovské oplatky, Stanislav Pytlík

Alkoholické a nealkoholické nápoje
Polotmavý 12 ležák, Pivovar Permon s. r.o.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Sušené višně, Regent Plus Žlutice spol. s r.o.

Ostatní
Krásenské čajování – švestkové, Jitka Šimůnková

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek má právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio