Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Den otevřených dveří ČRo Plzeň, Prima Fresh festival, Plzeňské dvorky, Nepomucká pouť

17. květen 2024

Tento víkend vás zveme především na Den otevřených dveří ČRo Plzeň. Koná se také oblíbený Fresh festival a zajít můžete na festival Plzeňské dvorky, Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Čtěte také

Den otevřených dveří ČRo Plzeň

V sobotu 18. května 2024 pro vás otevíráme budovu Českého rozhlasu Plzeň. Zveme na prohlídku rozhlasového zákulisí a na setkání s lidmi, které znáte z vysílání. Začínáme v 10 hodin, najdete nás na náměstí Míru 10 v Plzni na Borech.

Prima FRESH festival

Čtěte také

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talk show – to je Prima FRESH festival 2024, který se koná o víkendu 18. a 19. května v Parku za OC Plzeň Plaza. Kromě skvělého jídla se bude servírovat i pořádná porce zábavy. Letošní novinkou je Talk Stage „Pod pokličkou“ powered by Ploom, na které se budou celý víkend odehrávat rozhovory se známými kuchaři, tvářemi TV Prima a dalšími hvězdnými hosty. Vyvrcholením programu pak bude v sobotu v 18 hodin koncert Anny K.

Plzeňské dvorky

Festival Plzeňské dvorky proběhne v sobotu 18. května od 10 do 18 hodin. Prohlédnete si městské dvorky, které skrývají mnoho tajemství, některé jsou během roku nepřístupné. Tištěné programy, včetně mapky, budou v den konání akce k dispozici na adresách: Turistické informační centrum - nám. Republiky 41, nám. Republiky 2, Sedláčkova 38, Škroupova 18 (u podia - vstup z Purkyňovy), Klatovská tř. 26, Americká 7 - Kopeckého sady 11 (letní scéna Besedy). Všechny dvorky jsou volně a zdarma přístupné. Součástí programu je i oblíbená stopovačka, tentokrát pod názvem Dívejte se nahoru.

Nepomucká svatojánská pouť

U příležitosti svátku sv. Jana Nepomuckého se ve dnech 18. a 19. května koná v Nepomuku Svatojánská pouť. Kulturní program a staročeský jarmark doplní pouťové atrakce a stánky. Na Přesanickém náměstí vystoupí Rytíři Žichovice, Panoptikum Maxe Fische, skupina Jazz Band Blatná, flašinetářka Eva Houfová, lidový soubor Pšeničky a taneční skupina Shahinez. V sobotním programu se objeví Daniel Hůlka na Malé letní scéně nebo Štěpán Rak na Zelené Hoře. V Městském muzeu a galerii, v kostele sv. Jakuba i ve stodole Rodného domu A. Němejce najdete zajímavé výstavy.

Zahájení lázeňské sezóny

Hlavní lázeňská sezóna v Konstantinových Lázních začíná. Program odstartuje ve čtvrtek 16. května večer Očekávaný dýchánek Petra Jančaříka a Josefa Dvořáka v kulturním domě. Na pátek je připravena vernisáž výstavy Oldřicha Dudka ve Švihákově pavilonu a taneční večer v lázeňském hotelu Prusík. Sobotní program začne v 10:30 žehnáním Prusíkova pramene. V amfiteátru pak vystoupí Petr Vondráček s kapelou Lokomotiva a YoYo Band. Večer zakončí ohňová show. Součástí akce je řemeslný jarmark, jízda veteránů, přehlídka bižuterie a výtvarné dílny pro děti. Víkend bude zakončen nedělním odpoledním promenádním koncertem dechového orchestru mládeže Juvenka.

31. Hamernický den

Uskuteční v sobotu 18. 5. 2024 v areálu národní kulturní památky Vodní hamr Dobřív, pobočky Západočeského muzea v Plzni. Hamernický den je tradičním setkáním kovářů, uměleckých kovářů, podkovářů, nožířů, mečířů, platnéřů a zbrojířů. Připravena je i řada doprovodných akcí. To vše proběhne od 9 do 18 hodin.

Májový den uměleckých řemesel a divadla

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici pořádá v sobotu 18. května od 10 hodin tradiční Májový den uměleckých řemesel a divadla. Připraven je celodenní program divadelní, hudební, šermířský a taneční. Chybět nebude pohádka a soutěže pro děti, rýžování zlata, ukázky sokolnictví, kovářské práce a předení. Součástí je jarmark s různorodou řemeslnou výrobou. V ceně vstupného je rovněž návštěva kostela Zvěstování Panně Marii, západního a východního ambitu a proboštství.

Dny japonské kultury

Přehlídka tradiční japonské kultury a gastronomie, ukázky bojového, pěveckého, výtvarného, hudebního i kulinářského umění, prohlídky kamenné japonské zahrady Šówa-en s průvodcem. To vše nabízí Zoologická a botanická zahrada města Plzně v sobotu a v neděli 18. a 19. května od 10 do 17 hodin.

Street food festival Kdyně

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 18. května na 2.ročníku Street food festivalu ve Kdyni na náměstí. Vybírat budete ze široké nabídky street foodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Indonésie a zjistíte, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i hmyz. Pokud jste na sladké, ochutnáte koblížky, vafle či makronky. Nebude chybět ani živá hudba a workshopy pro děti. Program běží od 10 do 20 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.