Zkuste, zda budete mít radost z návštěvy rozhledny Radost v Jarově

Obec Jarov leží na severním Plzeňsku nedaleko Dobříče. Na jejím katastru najdete jedno pohádkové místo, a to dřevěnou rozhlednu s optimistickým názvem Radost.

Rozhlednu se tu rozhodli vybudovat tři lidé. Na dřevěné stavbě je pak k vidění cedule s jejich jmény, které společně s dalšími písmeny na ceduli tvoří právě název rozhledny. Jsou to: Václav Růžek, Zdeňka Šimandlová a Jaromír Jelínek. A jak celý nápad postavit právě na tomto místě rozhlednu vůbec vznikl? „Pan Václav Růžek je majitel zdejšího pozemku, na který navazuje i les, a celou dobu říkal, že by tady bylo pěkné něco postavit. Slovo dalo slovo a v hospodě, jak už to tak bývá, jsme se domluvili, že tady postavíme rozhlednu,“ vysvětlila okolnosti vzniku vyhlídky jedna ze zakladatelů Zdeňka Šimandlová. Postavit tuto rozhlednu pak trvalo jeden rok.

Součástí okolí rozhledny je také turistický přístřešek a přístřešek pro děti. „Najdete zde i jedno ze zastaveních Jarovské naučné stezky, která má 10 zastavení a vede okolím Jarova, přilehlými lesy, a její délka je 10 kilometrů. Stezka je vhodná i pro děti, protože tam najdou spoustu úkolů a zajímavostí,“ uvedla Zdeňka Šimandlová.

Rozhledna není nijak vysoká, měří přibližně 9 metrů a vede na ni 31 schodů. I tak jsou výhledy z ní kouzelné.

Spustit audio