Zkuste ragú z hovězího masa ozvláštnit olivami. Je to luxusní

Ragú se připravuje z různých druhů mas, drůbeže, ryb, zeleniny nebo i luštěnin. V zahoustlé omáčce je ochucené především bylinkami a kořením. Ragú rozdělujeme na dva základní druhy, na hnědé a na bílé. Bílé je připravováno z masa vařeného, je zalité smetanou a vzhled omáčky připomíná bešamel. Naproti tomu ragú hnědé má za základ opečené maso na tuku.

Ingredience
  • 500 g hovězího masa z plece nebo krku, mohou být i líčka
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
  • ½ l kvalitního bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • mletý pepř, sůl
  • 50 g zelených oliv bez pecek
  • 2 lžíce hladké mouky

Očištěné maso a cibuli nakrájíme a společně osmažíme na sádle. Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby maso bylo potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme kvalitní suché víno.

Přivedeme prudce k varu. Pak přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme. Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy. Ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.

Vhodnou přílohou je pečivo.

autor: iko