Zelená hvězda je cena za mimořádné aktivity v oblasti ochrany přírody

27. duben 2023

Významný počin v oblasti životního prostředí a ekologie oceňuje Karlovarský kraj od loňského roku Zelenou hvězdou. Prvním držitelem se stal v roce 2022 spolek Zamenis.

Ten dlouhodobě pečuje o biotop kriticky ohroženého druhu užovky stromové v Poohří. I letošní vítěz obdrží kromě artefaktu symbolizujícího hvězdu v zelené barvě také finanční dar v hodnotě 50 tisíc korun.

Autorem konkrétní podoby ocenění je rytec skla, sochař, malíř a ilustrátor Dalibor Nesnídal. Cena se uděluje neziskovým organizacím, obcím, ale i právnickým a fyzickým osobám.

Na základě podnětů odborné i laické veřejnosti Komise životního prostředí a změny klimatu navrhne vítěze, kterého doporučí ke schválení vedení kraje. Vítěz pak obdrží cenu spojenou s finančním darem Lázeňském festivalu jablek v Mariánských Lázních.

Loňský vítěz spolek Zamenis vedený předsedou Karlem Janouškem se už od roku 2006 snaží o šíření osvěty o našem největším a nejvzácnějším hadu, užovce stromové, a stará se o její ochranu. Mezi hlavní aktivity spolku patří budování líhnišť, péče o zídky, osvěta, monitoring výskytu užovky stromové v údolí řeky Ohře a další výzkum. Spolek Zamenis provozuje terénní infocentrum o užovce stromové, které sídlí v bývalé hasičské zbrojnici osady Osvinov.

Spustit audio