Ze Škodovky na pastvu aneb kde se v Krušných horách vzala pastýřka Esterka

24. květen 2020

Znáte nějakou pastýřku ovcí? Jednu jsme navštívili v obci Hřebečná v Krušných horách. Co našla krásného na pasení ovcí? Jací jsou hlídací pastevečtí psi a jak se k nim mají chovat kolemjdoucí turisté?

Paní Dagmar Šindelářová žije v obci Hřebečná, je jí 65 let a užívá si důchodu - tedy pracovního, jinak má pořád co dělat. Ještě před pár lety pásla ovce v okolí, denně s nimi dokázala ujít i patnáct kilometrů. Říkali jí pastýřka Esterka, podle jedné její oblíbené písničky. Esterka byla původně chovatelkou hospodářských zvířat, pak dělala 16 let ve Škodovce a před důchodem si splnila sen a pásla 14 let ovce.

Dostat místo bačové nebylo jednoduché, ale stálo to za to!

Když se přišla hlásit o práci bači, odmítli ji se slovy, že nechtějí ženu. Báli se, že bude nespolehlivá, že se bude muset starat o nemocné děti a také, že práce je náročná, vyžaduje celodenní dozor nad stádem v místech na samotě, kde často není voda ani záchod, a to za každého počasí. Paní Šindelářová smutně odešla, ale za pár dní se jí opět ozvali, že to tedy zkusí. Nikdo jiný se totiž na tuto práci nehlásil.

Odměnou za pastevectví je oáza klidu v lůně přírody. Východy slunce, kdy se ranní mlhou prodírají první paprsky jako zlaté nitě

Měla štěstí na psy

Na hlídání měla skvělé vycvičené border kolie. Ty dobře věděly, jak zahnat ovce do tak zvaného košáru - tedy ohrady na noc, která byla oplocená elektrickým ohradníkem. Dobří hlídací psi znamenají velký úspěch, a ten paní Esterka měla a práce ji moc bavila. Na krásnou pastýřku se chodili dívat lidé z celého okolí.

Pastevecký pes sám nezaútočí

Hlídací psi jsou vycvičení na hlídání ovcí, sami na nikoho nezaútočí, pouze pokud by se objevil predátor, začnou hlídat. Výstražně štěkají, dávají tím najevo: sem nevstupujte, to se nesmí, to je naše území. Pokud kolemjdoucí nic nedělají, pastevecký pes jim neublíží. Opačná situace by ale mohla nastat, pokud by někdo z lidí či jejich psů začal ovce nebo psa ohrožovat. Pes by své stádo i sebe bránil. Proto by lidé měli brát na zřetel, že je nutno dodržovat určitou vzdálenost od stáda a nijak psy nedráždit.

Nádherná rána a soulad s přírodou - to je ten největší bonus!

Odměnou za pastevectví je oáza klidu v lůně přírody. Východy slunce, kdy se ranní mlhou prodírají první paprsky jako zlaté nitě. To vám nikdy nikdo nedá, vzkazuje všem Esterka.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio