Zástupci Karlovarského kraje jednali v Moskvě o možné spolupráci

10. září 2013

Před pár dny se vrátili zástupci Karlovarského kraje z pracovní cesty v Moskvě. V rámci setkání s místní samosprávou proběhla jednání o možné spolupráci v oblasti kultury, cestovního ruchu a vzdělávání.

Delegace v čele s náměstkem hejtmana Jaroslavem Borkou přijala pozvání odboru vzdělávání města Moskvy a 25. srpna odcestovala do ruské metropole. Program pracovní cesty, kterou se podařilo uspořádat ve spolupráci s Ruským domem v Mariánských Lázních, byl opravdu bohatý. V rámci návštěvy se uskutečnilo několik jednání s vedoucími jednotlivých odborů magistrátu města Moskvy a Moskevské oblasti.

„S Moskvou toho máme hodně společného, ať už se jedná o oblast kultury, cestovního ruchu či vzdělávání. Rádi bychom proto rozvinuli vzájemnou spolupráci, například formou organizování nejrůznějších kulturních a vzdělávacích akcí. Mimo jiné jsme projednali program semináře na téma „Výchova technické inteligence“. Jedná se o velmi aktuální téma a výměna zkušeností může být prospěšná i motivující,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Borka.

Kromě jednání s vedoucími odborů se zástupci Karlovarského kraje také zúčastnili zasedání Celoměstské pedagogické rady, během kterého byli vyznamenáni ruští učitelé. Ocenění nejúspěšnějším pedagogům předával úřadující starosta Moskvy Sergej Sobjanin.

V rámci návštěvy měla delegace jedinečnou možnost navštívit i další instituce a místní zajímavosti. Nechyběly prohlídky škol, státní knihovny, geologického muzea, zoologické zahrady či přírodního komplexu „Caricino“, který se podařilo v nedávné době úspěšně revitalizovat.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio