Zapečené kotlety se žampiony

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova

Ingredience
  • 4 větší kotlety s kostí
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 4 lžíce oleje
  • 50 g másla
  • 250 g žampionů
  • 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
  • 100 ml bílého vína
  • 250 ml smetany

Kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou. Nařízneme, aby se nekroutily. Na pánvi rozpálíme olej a kotlety zprudka opečeme po obou stranách. Opečené kotlety vyjmeme a vložíme do zapékací misky. Na pánev přidáme máslo a orestujeme na něm očištěné a nakrájené žampiony. Přidáme protlak nebo kečup, krátce osmahneme, zalijeme vínem a necháme chvilku provařit. Nakonec přimícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Hotovou směsí zalijeme kotlety na pekáčku. Zapečeme v troubě cca 10 -12 minut.

Podáváme s opečenými nebo vařenými bramborami, přidáme zelný nebo ledový
salát.