Zapečené kotlety se žampiony
podle paní Aleny z Chodova
- 4 větší kotlety s kostí
- sůl a pepř
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 4 lžíce oleje
- 50 g másla
- 250 g žampionů
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
- 100 ml bílého vína
- 250 ml smetany
Kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou. Nařízneme, aby se nekroutily. Na pánvi rozpálíme olej a kotlety zprudka opečeme po obou stranách. Opečené kotlety vyjmeme a vložíme do zapékací misky. Na pánev přidáme máslo a orestujeme na něm očištěné a nakrájené žampiony. Přidáme protlak nebo kečup, krátce osmahneme, zalijeme vínem a necháme chvilku provařit. Nakonec přimícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Hotovou směsí zalijeme kotlety na pekáčku. Zapečeme v troubě cca 10 -12 minut.
Podáváme s opečenými nebo vařenými bramborami, přidáme zelný nebo ledový
salát.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.