Zaměstnejte se například výrobou sušáků na houby

22. březen 2020

Co Čech, to houbař, říká parafráze známého přísloví. Potvrzuje se to zejména během hlavní houbařské sezóny, kdy se lesy hemží lidmi s košíky v ruce. Nejoblíbenějším způsobem uchovávání hub je pak sušení a právě na to se můžeme připravit už teď.

Jako národ jsme známí také svými šikovnými ručičkami, je mezi námi řada kutilů a ti se možná rádi pustí do výroby sušáku na houby. Správný sušák by měl být takový, aby k houbám mohl vzduch ze všech stran. „Tyto pomůcky na sušení je nejlepší si připravit s předstihem, abychom se potom v sezóně nezdržovali,“ radí Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň, a nabízí návod na dva takové sušáky.

Síta na sušení hub

Síta na sušení hub

Z latěk z měkkého dřeva o profilu 2 x 4 cm si sestavíme obdélník asi 1 x 0,5 m. V rozích ho zpevníme plechovými úhelníky. Přes tento rám natáhneme silonové síto (na ochranu proti hmyzu) a přes ně přibijeme laťky 2 x 1cm. Každé další síto vyrobíme tak, aby bylo o sílu latěk menší, půjde vkládat do většího síta a nebudeme potřebovat tolik místa na jejich skladování.

Šumavský ježek

„Vzpomněl jsem si ještě na sušáček, který jsem kdysi viděl na Šumavě. Lidově se mu říká ježek a průměrně zručný kutil s domácí dílnou si ho zvládne vyrobit,“ ujišťuje mykolog, „vejde se na něj i několik kilogramů hub. Pověsí se někam na vzdušné místo pod střechu a po usušení hub ho vyjmutím drátů složíme do malého balíčku.“

Vezmeme si nejlépe hliníkovou trubku o průměru asi 3 cm a délce 30 cm. Horní konec uzavřeme dřevěnou zátkou, do které zašroubujeme háček na zavěšení.

Do trubky kolmo vyvrtáme spirálovitě po celé délce (výborným pomocníkem je svěráček pod vrtačku ve stojanu) skrz naskrz otvory o průměru 2 mm asi po 45 stupních, to je 8 otvorů na 360 stupňů.

V prodejně jízdních kol koupíme dráty do výpletu kol. Zahnutý konec každého drátu ponecháme. Z opačné strany, kde je závit, ho zkrátíme na délku 20 až 25 cm a konec zabrousíme do špičky.

Když chceme sušit houby, dráty provlékneme do otvorů v trubce až nadoraz k zahnutému a rozšířenému konci. Plátky hub napichujeme a na drátu řadíme od stěny trubky až k okraji.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio