Zájemci mají v Chebu jedinečnou možnost setkat se osobně s americkým spisovatelem Robertem Fulghumem

9. říjen 2019 08:30

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce – někteří už vědí, že tohle je název zřejmě nejznámější knihy amerického spisovatele Roberta Fulghuma. A právě s ním se dnes můžete osobně setkat v Chebu.

Spisovatel přijede do Chebu představit svou novou knihu s názvem U Devíti draků a jedné ovce. Jde o druhý díl zamýšlené trilogie Opravář osudů. Součástí programu je i scénické čtení, během kterého dvojice herců v krátkosti seznámí s oběma díly Opraváře osudů. Jedním z herců je Diana Toniková, která řadu let působila v chebském divadle. Podle organizátorů jde o komponovaný večer, kde je možné cokoliv a nic není jisté, jen to, že Robert Fulghum bude na místě a diváci prý budou mít příležitost se ho zeptat na cokoliv.

Spisovatel má v Česku široké publikum

Jeho knihy se tu staly bestsellery stejně jako v mnoha dalších zemích. Propagovat své knihy přijíždí Fulghum do Česka pravidelně. Pořadatelé proto připravili turné, během kterého Fulghum v říjnu navštíví celkem 26 českých a moravských měst. Informoval Richard Klíčník za nakladatelství Argo, které Fulghumovy knihy v češtině vydává. V uplynulých dnech už například navštívil Zruč nad Sázavou, Liberec, včera byl v Mělníku a dnes večer bude od 19 hodin v Kulturním centru Svoboda v Chebu.

Cesta Roberta Fulghuma k literatuře vedla oklikami. V mládí měl řadu povolání – živil se jako kopáč, roznášel noviny, pracoval na ranči, byl zpěvákem country. Po vysoké škole postgraduálně studoval teologii. Po 22 let byl pastorem několika unitářských kostelů, zároveň učil kreslení a filozofii na střední škole. Fulghum také maluje, zpívá, hraje na kytaru a mandolínu. Takže setkání s ním potěší určitě nejen čtenáře jeho knih.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio