Zájem firem o krajské příspěvky na inovace roste

16. leden 2014

Na počátku ledna skončilo třetí kolo soutěže o finanční příspěvek Karlovarského kraje firmám na podporu jejich spolupráce s výzkumnými organizacemi. Žádosti o inovační vouchery podalo 19 regionálních podniků. Celková hodnota podaných projektů dosahuje téměř 3 milionů korun.

Dotační titul Karlovarského kraje mohou firmy využít na financování svých inovačních projektů, které jim pomohou zlepšit konkurenceschopnost a případně i vytvořit nová pracovní místa. Žadatelé o příspěvky se zabývají různými obory, jako je tradiční výroba stavebních hmot, cestovní ruch, stavebnictví, služby a elektrotechnika, nově také zemědělství. Opakovaně žádají firmy z oboru využití druhotných surovin a strojírenství.

„Trvalý zájem o inovační vouchery ukazuje, že v kraji je řada malých a středních firem, které se inovacím věnují a snaží se tak růst a zlepšovat svoji pozici na tuzemských i zahraničních trzích. Podpora spolupráce podniků s vysokými školami a výzkumníky financovaná z krajského rozpočtu tak přispívá ke zlepšení ekonomiky kraje,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Petr Navrátil. Na rok 2014 je nyní vyčleněna částka 1,7 milionu korun. Jednotlivé vouchery mohou dosáhnout hodnoty až 170 tisíc korun.

Hodnocení projektů bude ukončeno v březnu a dubnové jednání Zastupitelstva Karlovarského kraje schválí výsledný seznam podpořených firem. Úspěšní žadatelé své inovační projekty realizují vždy od května do října. V listopadu probíhá vyúčtování poskytnutých finančních prostředků. „Zástupci podnikatelů si chválí poměrně jednoduché podání žádosti a malou administrativní zátěž při dokončování projektů,“ sdělila Jana Michková, ředitelka Karlovarské agentury rozvoje podnikání. Agentura je příspěvkovou organizací Karlovarského kraje a zajišťuje pro něj rozdělování inovačních voucherů a konzultace pro žadatele během celého procesu.

O inovační vouchery byl v uplynulých letech překvapivě vysoký zájem. Karlovarský kraj proto dosud (2012, 2013) rozdělil mezi 21 projektů přes 3,2 milionu korun. Dotační titul pro podporu inovací bude i jedním z navrhovaných finančních nástrojů v připravované regionální inovační strategii, kterou Karlovarský kraj připravuje pro roky 2014 – 2020.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio