Začínají komunální a senátní volby. V Karlovarském kraji kandiduje přes pět tisíc lidí

23. září 2022 10:35
Volby – Karlovarský kraj

Ve 14 hodin se otevřou volební místnosti, lidé budou vybírat nové starosty, někde i senátory. V Karlovarském kraji kandiduje do zastupitelstev téměř 5300 lidí, senátní obvod č. 1 Karlovy Vary má 11 kandidátů.

Po čtyřech letech lidé začnou vybírat nové starosty a zastupitele. V 27 obvodech pak i senátory, kterým po šesti letech končí mandát. Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14 hodin. V Karlovarském kraji bude o přízeň voličů ve volbách do obecních zastupitelstev usilovat přes pět tisíc kandidátů. Část občanů v regionu si taky bude vybírat svého senátora

Z víc než pěti tisíc kandidátů v komunálních volbách je jich nejvíc na Karlovarsku, pak na Sokolovsku a nejméně na Chebsku. Výrazně převažují muži, jen 35 procent tvoří ženy. Nejstaršího kandidáta z celého kraje najdeme v Karlových Varech, je mu 96 let, naopak nejmladším kandidujícím je 18 let, těch je v kraji celkem 28.

Zájem o poslední komunální volby před čtyřmi lety nebyl v regionu vysoký, volební účast nepatrně překonala hranici 40 procent, byla to ale druhá nejnižší volební účast ze všech krajů v republice, hned za sousedním Ústeckým krajem.

Část obyvatel bude volit taky zástupce do Senátu

Budou ho volit lidé z Karlovarska, protože se volí zástupce do Senátu ve volebním okrsku č. 1 Karlovy Vary, který zahrnuje právě obce a města na Karlovarsku. Voliči mají na výběr z 11 kandidátů, to je poměrně vysoké číslo. Například v Plzeňském kraji je kandidátů do Senátu sedm a v Libereckém kraji jsou pouze čtyři.

Čtěte také

Voliči, kteří budou vybírat i nové senátory, dostanou dvě barvy obálek. „Pro volby do Senátu dostane volič barevně odlišenou obálku. Je to intuitivní, protože ta obálka bude mít stejnou barvu jako hlasovací lístky. Šedivý lístek s šedivou obálkou je pro volby obecní a žlutý lístek se žlutou obálkou je pro volby do Senátu,“ říká Tomáš Jirovec z ministerstva vnitra.

Ještě o něco komplikovanější to budou mít voliči v Jenišově u Karlových Varů. Tam se společně s komunálními volbami a volbami do Senátu koná i místní referendum. Obyvatelé se můžou vyjádřit k tomu, jestli souhlasí nebo nesouhlasí v obci s výstavbou vysokých bytových domů.

Neplatnost hlasování

Některé obce v Česku se potýkají s přílivem desítek nových obyvatel, hlásí se tam k trvalému pobytu. Podle starostů obcí může jít o snahu ovlivnit výsledek nadcházejících komunálních voleb. Třeba do obce Lipová na Chebsku se v uplynulých šesti týdnech přihlásilo k trvalému pobytu přes 30 lidí.

Je to zhruba tolik, jako za uplynulé dva roky. Většina z nich je plnoletá, má volební právo a podle vedení obce jde o jasný záměr změnit poměr sil před komunálními volbami. Volební právo v Lipové má 613 lidí. Při průměrné volební účasti v komunálních volbách, která je 65 procent, půjde volit zhruba 400 lidí.

Kdyby ale někdo měl podezření, že při volbách došlo k porušení zákona, je podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky možné podat návrh na neplatnost hlasování nebo volbu kandidáta ke krajskému soudu, a to nejpozději do 10 dnů od vyhlášení výsledků voleb. „Pokud se prokáže, že změna bydliště byla pouze účelová, mohlo by to být klasifikováno jako trestný čin maření voleb,“ dodal Krátoška.

Volby do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu začínají v pátek 23. září ve čtrnáct hodin, volební místnosti zůstanou otevřené až do deseti večer. Volit můžete i v sobotu od osmi do čtrnácti hodin.

Český rozhlas Karlovy Vary připravil volební speciál, který bude vysílat v sobotu od 14 do 21 hodin.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio