V Jenišově se bude společně s komunálními volbami konat i místní referendum

22. září 2022 14:35

Obyvatelé Jenišova na Karlovarsku se v rámci místního referenda o tomto víkendu můžou vyjádřit k tomu, jestli chtějí nebo nechtějí v obci vysoké činžovní domy. Jeden nedokončený tady už stojí a hrozí stavba dalších.

Jenišov na Karlovarsku čeká o víkendu referendum. Lidé se budou vyjadřovat, jestli chtějí na území obce vysoké bytové domy. Jde o reakci na už stávající dům ruského investora a plány s výstavbou dalších podobných objektů. První nedokončený dům se čtyřmi nadzemními podlažími obyvatele trápí už téměř 10 let

„Na pár metrech čtverečních tady máme postavené paneláky, jako kdybychom byli maloměsto a ne obec. Jsme obec, která má mít pouze rodinné domy, maximálně nějaké řadové domy. Vizuálně se to sem nehodí a hlavně to není možné pobrat kapacitně,“ potvrdila nezávislá zastupitelka Barbora Wenigová.

Panelových domů mělo stát v obci pět. Obec se proto rozhodla uspořádat referendum. „Vzniklo na základě žádosti občanů. Chtěli jsme jim umožnit se vyjádřit a udělat jakési určení směru pro další zastupitelstvo, jak v této věci pokračovat. Shodli jsme se na tom, že bychom byli schopni akceptovat tento dům, nejlépe snížený o jedno patro a pouze výstavbu dalších rodinných domů,“ uvedl starosta Jiří Stehlík.

Aby se obec mohla výsledkem referenda řídit, musí pro jednu z odpovědí hlasovat nejméně 35 procent všech zapsaných voličů.

Spustit audio