Žáci základních škol se v Karlovarském kraji dozvídají o branné povinnosti z projektu ministerstva obrany a armády

29. leden 2020 11:00

Ministerstvo obrany a Armáda České republiky připravily pro žáky základních škol v Karlovarském kraji program Příprava občanů k obraně státu. Na třech vybraných školách se děti od úterý až do čtvrtka dozvědí například informace o branné povinnosti.

Kolik váží výbava vojenského lékaře, jak se nasazuje ochranná maska nebo jak vypadá interiér bojového vozidla – nejen to se dozvěděly děti ze základní školy Jana Amose Komenského v Karlových Varech, které se zúčastnily projektu Příprava občanů k obraně státu.

Projekt probíhal na několika stanovištích. Na nich si žáci mohli prohlédnout vojenskou techniku, další ze stanovišť se zaměřilo například na nebezpečí chemických havárií a zbraní. Kromě teoretických znalostí si žáci mohli vyzkoušet některé vojenské vybavení. Vojáci pro žáky připravili také krátkou prezentaci s informacemi o branné povinnosti a fungování české armády.

Akce Příprava občanů k obraně státu je určená žákům základních a středních škol. Koná se každoročně ve dvou vybraných krajích České republiky. Více v reportáži:

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio