Na karlovarském letišti vzniknou nová parkovací místa

20. srpen 2024 09:15

Karlovarský kraj, který je vlastníkem mezinárodního letiště v Karlových Varech, připravuje rozšíření parkovacích ploch v areálu letiště. Parkování by mělo být i nadále bezplatné, jen rezervace místa by mohla být za poplatek.

Kraj už dokončil projektovou dokumentaci k rozšíření parkoviště. Realizace stavebních prací je plánována na první polovinu roku 2025. Nová parkovací místa jsou důležitá hlavně kvůli současným charterovým letům, které z lázeňského města míří do oblíbených turistických destinací.

Rozšíření parkovacích ploch je pouze jednou z více plánovaných investic do infrastruktury letiště. Zásadním krokem v rozvoji letiště bude rozšíření a prodloužení přistávací dráhy, se kterým se počítá v roce 2026. Stavební práce na dráze, které mají trvat prakticky celou letovou sezonu, jsou odhadovány na 1,2 miliardy korun. Financování tohoto projektu má být zajištěno nejen z prostředků kraje, ale také za přispění soukromých investorů a státu.

Ve stejném roce by se se stavebními pracemi na dráze měla vybudovat na letišti i základna pro vrtulníkovou leteckou záchrannou službu, se kterou počítá v Karlových Varech koncepce letecké záchranné služby od roku 2028. Není ale vyloučeno, že začne létat i dříve.

autoři: Hynek Bureš , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio