Na folklorní festival v Karlových Varech přijedou letos i hosté z Mexika a Kolumbie

21. srpen 2024 11:35

Na letošní ročník Karlovarského folklorního festivalu přijedou účinkující i z Jižní Ameriky. Od 28. srpna do 1. září se představí zhruba 380 účinkujících z Česka, ale i z dalších evropských zemí a ze zámoří. Letošní ročník je devětadvacátý.

„Už ve středu otvíráme na třídě TGM jarmak lidových řemesel před hlavní poštou. A v 19:30 v Císařských lázních bude otvírací koncert našeho festivalu Tance tří kontinentů. Bude v Císařských lázních v sále Atrium. Ve čtvrtek se rozjedeme po kraji. V pátek začnou koncerty na Porcelánových slavnostech, ty budou v pátek, sobotu a v neděli,“ uvedl ředitel festivalu Lubor Hanka.

„Novinkou, která nás velmi těší, je, že jsme navázali spolupráci s Karlovarským symfonickým orchestrem a v pátek večer v Tržní kolonádě bude kolonádní koncert v rámci našeho Karlovarského symfonického orchestru a určitě tam zazní skladba pod vedením koncertního mistra Jakuba Sedláčka a bude tam hrát i cimbál,“ doplnil.

Výstava i slavnostní průvod

Festival vyvrcholí v sobotu a neděli 31. srpna a 1. září. Vystoupení se budou odehrávat na několika místech v Karlových Varech, před hotelem Thermal, kde bude i výstava historických vozidel, v Sadové kolonádě, ale také v karlovarském muzeu, kde festivalové soubory zahájí výstavu Lidový šperk. V sobotu odpoledne bude slavnostní průvod v krojích, ve kterém se představí všechny letošní soubory festivalu.

Na festivalu vystoupí pět zahraničních souborů a deset tuzemských. Ze zahraničních půjde o lidové soubory z Kolumbie, Mexika, Alžírska, Řecka a Slovenska. Na pomezí mezi zahraničním a domácím souborem je pak ukrajinských soubor Radisť z východních Čech.

Kromě Karlových Varů se soubory objeví během festivalu například v Rosnicích, Sokolově, Lokti nebo Milíkově.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio