Záchranáři v Karlových Varech se dočkali nového sídla za 75 milionů korun

22. srpen 2012

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje má nové vlastní sídlo. V areálu hejtmanství ho nechal za 75 milionů korun postavit Karlovarský kraj. Budova bude postupně vybavena moderními technologiemi, včetně centrálního dispečinku.

Nová třípodlažní budova Zdravotnické záchranné služby zahrnuje garážová stání pro sanitní vozy, v prvním patře se pak nachází operační středisko a zázemí pro posádky a druhé podlaží patří administrativě a odboru kontroly Krajského úřadu. Jak upozornil hejtman Josef Novotný z ČSSD dokončením této stavby začíná zcela nová etapa v historii záchranné služby.

Nyní bude moci záchranka lépe řídit zásahy svých týmů a zvýšit úroveň komunikace při výjezdech nejen mezi dispečinkem a posádkou, ale také například s hasiči. Karlovarská krajská záchranka s novou budovou rozjíždí několik nových projektů. Tím nejdůležitějším je Bezpečná sanita. Podle provozně technického náměstka Davida Štejndla, s ním mimo jiné, souvisí zvýšení prvků pasivní bezpečnosti. Navíc bude každé vozidlo vybaveno černou skříňkou.

Na konci loňského roku vykazovala záchranka ztrátu bez mála 10 milionů korun. Jak zdůraznil ředitel Luděk Nečesaný, s nástupem nového managmentu se situace ale výrazně změnila. Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje hospodaří s ročním rozpočtem kolem dvou set milionů korun. Z toho dvě třetiny tvoří příspěvek kraje a zbytek příjmy od zdravotních pojišťoven.

Kraj investoval v minulých letech do výstavby nových výjezdových stanovišť rychlé zdravotnické záchranné služby nebo jejich rekonstrukcí na 50 milionů korun. V kraji je nyní 11 výjezdových stanovišť.

Spustit audio