Záchranáři v Karlovarském kraji dostali pět nových sanitek

18. říjen 2011

Záchranná služba Karlovarského kraje dostala pět nových sanitních vozů za přibližně 17 milionů korun. Kraj jako zřizovatel záchranky tak udělal první krok v zásadnější modernizaci vozového parku, kde řada sanitek už přesluhuje. V trendu častější obměny vozidel hodlá kraj pokračovat, aby tak předcházel problémům s hrozícími závadami na zastaralých automobilech.

Záchranáři dostali k dispozici čtyři sanitky rychlé zdravotnické pomoci a jednu pro dopravu raněných, nemocných a rodiček. Vozy kraj zakoupil jen s minimálním přístrojovým vybavením, aby co nejvíce snížil cenu zakázky. Nyní budou vozy dovybaveny nezbytnými přístroji ze starších sanitek. Tendr na nákup sanitek se musel opakovat kvůli některým administrativním pochybením v jeho zadání. Dodávka se tak o několik týdnů opozdila. Sanitky půjdou do provozu během několika dní, využijí je záchranáři na Chebsku a v Karlových Varech.

U sanitek rychlé pomoci se alespoň částečně daří vozy obměňovat, horší je ale situace v případě automobilů určených pro převozy. Nová vozidla pro tyto účely byla naposledy pořízena v roce 2002. Záchranná služba Karlovarského kraje má nyní k dispozici 43 sanitek.

Karlovarský kraj investoval v minulosti především do stavby nových nebo rekonstrukcí výjezdových stanovišť rychlé zdravotnické záchranné služby 50 milionů korun. Kromě tří oblastních středisek v Chebu, Sokolově a v Karlových Varech je dalších osm výjezdových stanovišť, a to v Mariánských Lázních, Toužimi, Žluticích, Ostrově, Nejdku, Kraslicích, Aši a v Horním Slavkově. Nyní vzniká za zhruba 110 milionů korun v Karlových Varech nové sídlo krajské záchranné služby.

Spustit audio