Klatovy zvou na Den letiště Josefa Hubáčka

10. květen 2024 11:46

Klatovské letiště Josefa Hubáčka se v sobotu 11. května otevře veřejnosti. Na své si přijdou milovníci historie i současných leteckých sportů a program celodenní akce nezapomíná ani na děti.

Letiště Josefa Hubáčka Klatovy

Pokud máte rádi letadla, letecké sporty, ale třeba i leteckou historii, pak se možná v sobotu 11. května 2024 chystáte na letiště do Klatov. Pošumavský aeroklub spolu s dalšími partnery tam pořádá Den letiště Josefa Hubáčka. Akce připomene momenty z historie letiště, milníky v letecké kariéře pilota a předsedy klubu Josefa Hubáčka a nabídne pestrý program pro celé rodiny.

Letiště Josefa Hubáčka Klatovy

Osobnost Josefa Hubáčka je neodmyslitelně spjatá s historií aeroklubu od samého začátku. Slavné akrobatické trio Novák, Široký, Hubáček se zúčastnilo slavnostního otevření letiště v červnu roku 1936. V roce 1948 byl aeroklub zrušen, letiště se uzavřelo a teprve v roce 1969 byl z iniciativy některých členů a nadšenců klub obnoven. Josef Hubáček byl tehdy zvolen předsedou rady aeroklubu.

„V sobotu 11. května uplyne 95 let od prvního samostatného letu pana Hubáčka. Chceme si připomenout jeho osobnost, ale také přiblížit činnost klatovského letiště široké veřejnosti,“ říká předseda Pošumavského aeroklubu Pavel Kratochvíl.

Letiště Josefa Hubáčka Klatovy

Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na kratší vyhlídkové lety, historická letadla, výstavu klubu Čeští RAFáci a také na atrakce pro děti.

Vstup na akci je zdarma. Program na letišti začne v deset hodin dopoledne a potrvá až do večera.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio