Z loveckého zámečku u Mořičova zbyla jen zřícenina. Stojí uprostřed lesů na trase naučné stezky

14. duben 2023

Město Ostrov na Karlovarsku je známé celou řadou barokních památek v čele se známým klášterním areálem. Málokdo ale ví, že pozůstatek jedné takové stavby se nachází v okolních lesích. Nedaleko Mořičova narazíte na trase místní naučné stezky na působivé torzo někdejšího loveckého zámečku.

Ostrovské panství, jehož vlastníky byly v průběhu staletí známé české i německé šlechtické rody, zaznamenalo největší rozvoj v 17. a 18. století. V té době také vzniklo nejvíc významných staveb, které je možné ve městě i jeho nejbližším okolí obdivovat dodnes. Vzhledem k zálibě pánů v pořádání honů vznikla časem i potřeba vybudovat v okolních lesích zázemí pro lovecké družiny.

Barokní lovecký zámeček nechali vystavět v letech 1738 až 1739 tehdejší majitelé ostrovského panství, bratři Ludwig Georg a August Georg, markrabata z Baden-Badenu a Hochburku. Vybrali si pro něj příhodné místo v nejvyšší části bývalé panské obory uprostřed lesního revíru Tiergarten, asi půl druhého kilometru od vesnice Mořičov.

Zámeček měl netradiční půdorys nepravidelného jedenáctiúhelníku, který je dodnes dobře patrný. I když pozůstatky obvodových zdí z cihel a čedičových kamenů evokují představu jednopatrové stavby, šlo původně o budovu dvoupatrovou.

Přímo k jižní straně zámečku přiléhala bažantnice. Za zmínku stojí i dnes již zaniklý důmyslný systém cest, alejí a průhledů, které byly vybudovány pro snazší lov zvěře. Jedním z lesních průseků bylo možné od loveckého zámečku dohlédnout až k hlavnímu vstupu do zámku v Ostrově, odkud se dávalo znamení k zahájení lovu.

Majitelé stavbu opustili na počátku 19. století, neudržovaný objekt rychle zpustl a na císařském otisku mapy z roku 1842 je již označován jako zřícenina. Postupně se propadla střecha a krov objektu, zřítily se i stropy jednotlivých pater. Objekt zůstával dlouhá léta v havarijním stavu. V současnosti se ale plánuje jeho zakonzervování a zpřístupnění turistům.

Ke zřícenině loveckého zámečku vede několik různých cest. Nejjednodušeji se k této pozoruhodné památce dostanete po žluté turistické stezce od ostrovského nádraží, kterou kopíruje naučná stezka Po starých cestách okolo Ostrova.

Spustit audio